Bespoke vs Made-to-Measure Maatpak: de normen vervagen.

Iedere man verdient een maatpak in zijn kast. Vooral als hij zijn pak draagt om te werken of indien zijn functie van cruciaal belang is voor zijn carrière. Echter, de meeste mannen zijn niet in staat om een maatpak te kopen. Velen zijn al tevreden als zij een pak uit het rek kunnen kopen van een afdeling van een gerenommeerd warenhuis of mannenwinkel.

Hoewel er niets mis is met een “uit het rek” pak, indien vermaakt door een hoogopgeleide tailor. Echter heeft dit niets te maken met een maatpak. Dit is gewoon een vermaakt pak. “Made-to-Measure” maatpakken zijn beter omdat ze “customizen” mogelijk maken en zorgen voor een verbeterde pasvorm. Een stap verder op maat is het “bespoke” maatpak. De meeste mannen begrijpen het verschil tussen “made-to-measure” maatpakken vs. “bespoke” maatpakken niet.

Als je echt het beste maatpak wilt, is “bespoke” the best you can get. Maar voordat je het juiste maatpak koopt, moet je het verschil tussen made-to-measure vs. bespoke begrijpen. Onderstaand zijn veel gebruikte maatstaven die het onderscheid uitleggen, met het voorbehoud dat deze normen wel enigszins vervagen. Daar waar dit van toepassing is voor The TailorMates, zal ik dit aangeven.

VERSCHIL IN HET MAKEN VAN HET PATROON

Een van de belangrijkste verschillen tussen made-to-measure vs. bespoke, is het maken van het patroon.

meten

Made-to-Measure
Bij een made-to-measure pak wordt het patroon veranderd aan de hand van een basismaat van een standaard pak in een bepaalde fit. Goede tailors maken meer veranderingen aan het standaard patroon dan minder goede tailors. Simpel gezegd, bij een made-to-measure pak maken de tailors gebruik van een pre-made patroon dat kleermakers veranderen om je een betere pasvorm te geven.
Bij The TailorMates hebben de personal tailors meer dan 30 mogelijkheden om het standaard patroon te wijzigen ten opzichte van het standaard pak. De wensen van de klant staan hierbij centraal: een hele strakke fit of meer relaxed, voetwijdte, pijphoogte, lengte van jasje, etc.

Bespoke Patroon
In tegenstelling tot made-to-measure pak, wordt bij “bespoke” maatpakken niet uitgegaan van een pre-gemaakte patroon of basispak. Dit wordt geheel aan de klant en de tailor overgelaten, al naar gelang de wensen van de klant.

Werken zonder een basispatroon vereist van de tailor om met alles rekening te houden – zoals de houding van de schouders van een man, de stand in de heupen, bolling van de rug, etc. Dit proces duurt langer en is daardoor kostbaarder, maar het biedt een pak waarvan het patroon speciaal voor de drager is gemaakt.

Bij The TailorMates bieden wij het “bespoke” maatpak alleen in full canvas om het draagcomfort nog verder te optimaliseren. Zie voor meer info over half canvas en full canvas: https://www.thetailormates.nl/blog/half-canvas-versus-full-canvas/. De levertijd van het bespoke maatpak is ca 6 weken.

KEUZE IN STOFFEN

Als het gaat om stofkeuzes, denken de meeste mensen dat de keuze bij made-to-measure vs. bespoke vrijwel hetzelfde is. In de meeste gevallen is dat niet zo, echter bij The TailorMates is bij made-to-measure en bespoke de keuze even groot.

Bespoke stofkeuzes
Bespoke tailors hebben de neiging om stofkeuzes uit meer dan 10 verschillende huizen aan te bieden.

Made to Measure stofkeuzes
Bij aankoop van made-to-measure pak, biedt de tailor normaal gesproken keuze uit ca twee stoffenhuizen. Dit betekent dat keuzes veel beperkter zijn.
Dat geeft klanten minder opties, maar de meeste zullen wel iets vinden dat ze zoeken als ze een made-to-measure pak laten aanmeten.

Bij The TailorMates is er voor zowel made-to-measure als bespoke een grote keuze in stoffen van gerenommeerde huizen als Vitale Barberis, Guabello, Reda, Cerruti, Scabal, Holland & Sherry, Dormeuil, Zegna, Delfino, Loro Piana en meer. Met andere woorden: hierin verschilt bij The TailorMates bespoke en made-to-measure niet van elkaar.

FITTING VERSCHILLEN

Een ander groot verschil tussen het kopen van made-to-measure vs. bespoke is, de betrokkenheid van de klant bij het proces. Betrokkenheid van de klant is normaliter groot bij bespoke en minder groot bij made-to-measure. Bij The TailorMates is het verschil echter niet zo groot vanwege de vele mogelijkheden van het made-to-measure aanbod.

speld

Bespoke Fitting
Wanneer je een bespoke pak laat aanmeten, moet je normaal gesproken in verschillende fases in het productieproces het pak komen passen, zelfs nadat je een eerste uitputtende meetsessie met de tailor hebt gehad. Omdat het pak speciaal voor de drager wordt gemaakt, zullen verschillende onderdelen moeten worden gepast en, en indien nodig, aangepast.
Dit creëert het perfecte pak gemaakt door de master tailor. Het vereist meer van de persoon die het pak laat maken, aangezien men een aantal keren dient terug te komen voor de fitting sessie.

Made-to-measure fitting
Made-to-measure fitting is in het algemeen veel simpeler. Op basis van de eerste meting is het pak in eerste instantie in grote lijnen klaar. Mogelijk zijn er nog een paar kleine aanpassingen noodzakelijk, want het blijft natuurlijk gedeeltelijk handwerk. Probeer maar twee precies lijkende handtekeningen te maken…..

Bij The TailorMates is het bij een bespoke pak niet nodig verschillende fitting meetings te houden. De eerste meting wordt in detail bepaalt, inclusief de houding, de schouderstand, heupstand en dergelijken. Met de huidige techniek van foto’s en communicatie gaat bespoke steeds meer op made-to-measure lijken en wordt daardoor ook minder kostbaar. Made-to-measure heeft in de maatvoering bepaalde grenzen die bespoke niet heeft.

CUSTOMIZATION

In tegenstelling tot een pak “uit het rek”, kan je met een maatpak, zowel made-to-measure als bespoke, je eigen design bepalen: niet alleen de stofkeuze, maar ook de voering, knopen, model, revers, zakken en nog veel meer. Dit is naast het meten van het pak een groot deel van de klantbeleving bij het kopen van een maatpak.

Bespoke Customization
Bespoke tailors kennen geen grenzen aan het maatwerk. Dat betekent dat je alles wat je wilt, kan krijgen. Of dat nu acht knoppen genaaid op de hoes zijn of een bepaalde binnenzak voor uw favoriete sigaar is. Dit soort maatwerk kost meer geld, maar de mannen die het perfecte pak, waarvan ze altijd van gedroomd hebben, willen dragen zijn bereid hiervoor te betalen.

Made-to-Measure Customization
Made-to-measure tailors hebben een lijst van opties welke mogelijk zijn en deze is normaal gesproken beperkter dan bij bespoke. Dit verschilt ook per made-to-measure tailor.

Bij The TailorMates is de keuze in opties voor made-to-measure al zo groot, dat de klant moeite heeft te kiezen. Hier helpen de tailors uiteraard graag bij. Ook hier groeien bespoke en made-to-measure naar elkaar toe.

FACE TO FACE INTERACTIE

Het laatste verschil, maar misschien wel de belangrijkste, tussen bespoke vs. made-to-measure, is dat bij een bespoke pak meer tijd nodig is voor de tailor om te meten en de opties te bespreken. De tailor zal in het klassieke geval ook degene zijn die het pak met zijn eigen handen maakt.

Indien je een made-to-measure pak laat maken, is de kans groot dat een winkelmedewerker je maten meet en zal je niet eens de meesterkleermaker ontmoeten. Dat betekent niet dat je een slecht pak krijgt, maar het betekent dat er minder algemene interactie met de meesterkleermaker.

Realiseer je dat een made-to-measure pak ca 20 manuren kost en een bespoke maatpak minimaal 60 uur.

Bij The TailorMates werken alleen hoog opgeleide tailors die zowel bespoke als made-to-measure maatpakken kunnen opmeten. Bovendien is onze master tailor, die nog altijd maatpakken met de hand maakt, op een aantal dagen in de week in de winkel aanwezig.

CONCLUSIE

Op basis van een 5-tal criteria verschillen bespoke en made-to-measure van elkaar, maar de normen vervagen. Bij The TailorMates blijft eigenlijk alleen het uitgangspunt in patroon gehandhaafd: made-to-measure gaat uit van een bepaalde basis maat en fit, terwijl dit bij bespoke niet het geval is. Het aantal manuren voor made-to-measure is beduidend minder en is daardoor minder kostbaar. Het made-to-measure maatpak is door verandering van techniek, maken van patronen, snelheid van communicatie voor een brede doelgroep bereikbaar geworden en is voor een grote groep “affordable luxury”.

by Ronald Gans